Short and Sweet Thoughts Amy for short.
Islam|Malaysia
Single|Happy
Nikon D3100|Medicine ♥
Family && Friends
Hlovate|Cecelia Ahern
Blogging|Tumblr-ing for fun!

I wonder would I have taken Art if I didn’t study Medicine? Hmmm.

Happy studying, Gen8. We can do this!

#mysketch #inspiredsketch

I wonder would I have taken Art if I didn’t study Medicine? Hmmm.

Happy studying, Gen8. We can do this!

#mysketch #inspiredsketch


Insiden kehilangan MH370 berlaku pada 8/3, Surah Yaasin ada 83 ayat. 
MH370 berlepas pada jam 0041, dan pada ayat ke 41 dan ayat seterusnya dalam surah Yaasin, diceritakan mengenai pengangkutan.

Walaupun tafseer ayat tersebut mengatakan ‘kapal’ itu merujuk kepada kapal laut, huge boat or ship iaitu pendapat mengatakan kapal Nabi Nuh, still kita boleh mengambil iktibar dan pengajaran daripadanya utk muhasabah tentang apa yang sedang berlaku. Allahuakbar.

Let us get back to the quran, back to Allah the Al-Mighty. We are now all being tested by Him. So, don’t stop praying. Allah akan selamatkan in sya Allah, rahmat Allah itu luas. Even if it’s going to be a bad news, everything happens for a reason, remember? He knows best.
Last but not least, it’s MH370 — refer AlQuran (3:70).
Allahu A’lam.

#PrayForMH370 #MH370

Insiden kehilangan MH370 berlaku pada 8/3, Surah Yaasin ada 83 ayat.
MH370 berlepas pada jam 0041, dan pada ayat ke 41 dan ayat seterusnya dalam surah Yaasin, diceritakan mengenai pengangkutan.

Walaupun tafseer ayat tersebut mengatakan ‘kapal’ itu merujuk kepada kapal laut, huge boat or ship iaitu pendapat mengatakan kapal Nabi Nuh, still kita boleh mengambil iktibar dan pengajaran daripadanya utk muhasabah tentang apa yang sedang berlaku. Allahuakbar.

Let us get back to the quran, back to Allah the Al-Mighty. We are now all being tested by Him. So, don’t stop praying. Allah akan selamatkan in sya Allah, rahmat Allah itu luas. Even if it’s going to be a bad news, everything happens for a reason, remember? He knows best.
Last but not least, it’s MH370 — refer AlQuran (3:70).
Allahu A’lam.

#PrayForMH370 #MH370


I miss you, Elsa ♥

I miss you, Elsa ♥


"I always wonder why birds choose to stay in the same place when they can fly anywhere on earth. Then I ask myself the same question."
-Harun Yahya

DO IT NOW. START NOW. CHANGE NOW. LOVE NOW. DO WELL NOW. APOLOGIES NOW. Don’t wait till tomorrow. Let us modify our world to be much better than yesterday.

#selfreflection #viewfromKltower #nikon50mm #klcc #malaysiatrulyasia

"I always wonder why birds choose to stay in the same place when they can fly anywhere on earth. Then I ask myself the same question."
-Harun Yahya

DO IT NOW. START NOW. CHANGE NOW. LOVE NOW. DO WELL NOW. APOLOGIES NOW. Don’t wait till tomorrow. Let us modify our world to be much better than yesterday.

#selfreflection #viewfromKltower #nikon50mm #klcc #malaysiatrulyasia


Sometimes we never realize the value of a moment until it becomes a memory. From now on, let us appreciate and feel each and every moment of the days.

Sometimes we never realize the value of a moment until it becomes a memory. From now on, let us appreciate and feel each and every moment of the days.


Selamat berkahfi di hari Jumaat. Dedulu selalu dgr kat sekolah kalau amalkan baca 10 ayat awal and 10 ayat akhir in sya Allah terselamat dari fitnah dajjal. Tp rupanya lebih baik lagi baca satu surah Kahfi, antara amalan mulia di hari jumaat. Antara hadis sahih tentang bacaan Kahfi pd hari jumaat ialah, dari Abu Sa’id al-Khudriradhiyallahu ‘anhu,مَن ْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ أَضَآءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ ”Barangsiapa membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jum’at.” (HR. Al-Hakim: 2/368 dan Al-Baihaqi: 3/249. 

Yuk. Perlahan-perlahan. Diri sendiri pun masih on and off. #notetoself #tazkirah #nikon50mm #50mmf14

Selamat berkahfi di hari Jumaat. Dedulu selalu dgr kat sekolah kalau amalkan baca 10 ayat awal and 10 ayat akhir in sya Allah terselamat dari fitnah dajjal. Tp rupanya lebih baik lagi baca satu surah Kahfi, antara amalan mulia di hari jumaat. Antara hadis sahih tentang bacaan Kahfi pd hari jumaat ialah, dari Abu Sa’id al-Khudriradhiyallahu ‘anhu,مَن ْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ أَضَآءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ ”Barangsiapa membaca surat Al-Kahfi pada hari Jum’at, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jum’at.” (HR. Al-Hakim: 2/368 dan Al-Baihaqi: 3/249. 

Yuk. Perlahan-perlahan. Diri sendiri pun masih on and off. #notetoself #tazkirah #nikon50mm #50mmf14


Alhamdulillah, terima kasih Mama Abah bagi adik peluang ke sini :’)

Haramain, Makkah dan Madinah, dua kota suci yang kalau kita dah pernah ziarah, mesti rasa nak ziarah berkali-kali lagi. Rasa nak sangat pergi lagi. Tak macam tempat lain yang kalau dah sekali pernah pergi pun takpe atleast ada pengalaman kan. Kat sini rasa  nak berlama-lama di dalamnya. Tanah haram yang kalau kita travel ke sini, takde rasa rindu pun nak balik Malaysia. Hati dan jiwa tenang berada di sini. Yang walaupun semakin hari semakin sesak dengan sejuta umat dari seluruh bangsa, misi kita sama je; beribadah kepada Allah, menjejaki dan menghayati perjalanan keteguhan dan kesabaran Rasulullah s.a.w menyebar Islam, dan pulang sebagai insan yang lebih bertaqwa. 
Haramain, tempat yang melatih kita selalu ke masjid, sentiasa dalam keadaan berwuduk, dan tak berhenti berzikir demi mengejar pahala dan keampunan Allah. 

Semoga muraaah rezeki untuk datang ke sini berkali-kali lagi. Ameen.

PS. Im home and I miss Haramain with all my heart.
#Makkah #Madinah #Umrahtrip #semesterbreak

Alhamdulillah, terima kasih Mama Abah bagi adik peluang ke sini :’)

Haramain, Makkah dan Madinah, dua kota suci yang kalau kita dah pernah ziarah, mesti rasa nak ziarah berkali-kali lagi. Rasa nak sangat pergi lagi. Tak macam tempat lain yang kalau dah sekali pernah pergi pun takpe atleast ada pengalaman kan. Kat sini rasa nak berlama-lama di dalamnya. Tanah haram yang kalau kita travel ke sini, takde rasa rindu pun nak balik Malaysia. Hati dan jiwa tenang berada di sini. Yang walaupun semakin hari semakin sesak dengan sejuta umat dari seluruh bangsa, misi kita sama je; beribadah kepada Allah, menjejaki dan menghayati perjalanan keteguhan dan kesabaran Rasulullah s.a.w menyebar Islam, dan pulang sebagai insan yang lebih bertaqwa.
Haramain, tempat yang melatih kita selalu ke masjid, sentiasa dalam keadaan berwuduk, dan tak berhenti berzikir demi mengejar pahala dan keampunan Allah.

Semoga muraaah rezeki untuk datang ke sini berkali-kali lagi. Ameen.

PS. Im home and I miss Haramain with all my heart.
#Makkah #Madinah #Umrahtrip #semesterbreak


3# Sedangkan Allah pun memuji dan mengagungkan Nabi Muhammad, RasulNya, apatah lagi kita ummatnya. Yuk, selawat lagi! Allahumma solli ‘ala Muhammad wa’ala alihi Muhammad. #50mm #50mmf14 #lovebokeh #maulidurrasul

3# Sedangkan Allah pun memuji dan mengagungkan Nabi Muhammad, RasulNya, apatah lagi kita ummatnya. Yuk, selawat lagi! Allahumma solli ‘ala Muhammad wa’ala alihi Muhammad. #50mm #50mmf14 #lovebokeh #maulidurrasul


2# And to clear the sins, we should, at least, istighfar for many times every day. Have you sit and istighfar today? Astagfirullahal’azim. 
#50mm #50mmf14 #bokeh (at Home)

2# And to clear the sins, we should, at least, istighfar for many times every day. Have you sit and istighfar today? Astagfirullahal’azim.
#50mm #50mmf14 #bokeh (at Home)


"Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih kuat kesannya (kepada jiwa) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan."  (73:6)

"Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih kuat kesannya (kepada jiwa) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan."  (73:6)


A love no one could deny.

A love no one could deny.


Today was definitely a good day. Alhamdulillah berbaloi baloi sangat join seminar ni. Best best.

Combo talk from Prof Dr Zainur Rashid and Ustaz Ahmad Zainal Abidin plg terbaik sgt, also talk given by Prof Dr Sharifah Suhaila and SN Atiqah seriously best, padat, informative dan subhanallah banyaaak sgt lagi ilmu n pengalaman yang kita kena gali cari simpan. 

Seminar fiqh perubatan macam ni is HIGHLY RECOMMENDED for everyone especially pengamal2 perubatan. Jom pergi next seminar! In sya Allah ♥ (at IMU Seremban)

Today was definitely a good day. Alhamdulillah berbaloi baloi sangat join seminar ni. Best best.

Combo talk from Prof Dr Zainur Rashid and Ustaz Ahmad Zainal Abidin plg terbaik sgt, also talk given by Prof Dr Sharifah Suhaila and SN Atiqah seriously best, padat, informative dan subhanallah banyaaak sgt lagi ilmu n pengalaman yang kita kena gali cari simpan.

Seminar fiqh perubatan macam ni is HIGHLY RECOMMENDED for everyone especially pengamal2 perubatan. Jom pergi next seminar! In sya Allah ♥ (at IMU Seremban)


Kawan
tak perlu hari2 ada.
tak perlu hari2 jumpa.
tak perlu hari2 ingat.
tak perlu hari2 dekat.

yang penting —
yang peduli.
#fynnjamal #bestiest #bffiA

Kawan
tak perlu hari2 ada.
tak perlu hari2 jumpa.
tak perlu hari2 ingat.
tak perlu hari2 dekat.

yang penting —
yang peduli.
#fynnjamal #bestiest #bffiA


"If 11 months were stains, let Ramadhan be the cleaner." Selamat bermujahadah! Jom menjadi hamba, anak, insan, pencinta, sahabat, saudara, pekerja, pelajar dan apa-apa sahaja yang lebih lebih lebih baik :’) In sya Allah. #RamadhanKareem #AhlanWasahlanRamadhan

"If 11 months were stains, let Ramadhan be the cleaner." Selamat bermujahadah! Jom menjadi hamba, anak, insan, pencinta, sahabat, saudara, pekerja, pelajar dan apa-apa sahaja yang lebih lebih lebih baik :’) In sya Allah. #RamadhanKareem #AhlanWasahlanRamadhan


Because in medical school, there’s this one complicated yet one of the best subject called Anatomy, where you can practice your drawing skill. #StudyWeek #FinalExam #Library #MedicalStudentsLife

Because in medical school, there’s this one complicated yet one of the best subject called Anatomy, where you can practice your drawing skill. #StudyWeek #FinalExam #Library #MedicalStudentsLife


theme by Amysya|93.